NEDEN CEVİZ TÜKETMELİYİZ?
CEVİZİN ÇOK YÖNLÜ KULLANIMI VE SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI
1- Ceviz, Omega 3 (alfa-linolenik asit) açısından en zengin ağaç yemişidir. Yüksek Omega 3 alımının, kalp- damar hastalıkları riskini azalttığını belirlenmiştir.
2- Kalp hastalıkları riskinin %30,inme riskinin ise %49 azaltıldığı Predimed çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır.
3- Batının tipik beslenme şekline eklenen cevizin, sperm canlılığı,hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
4-Ceviz yaygın olarak tüketilen yemişler ve yer fıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir.
5-Günde 56 gram ceviz tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotelyal işlevi geliştirdiği görülmüştür.
6-Beslenme düzenine eklenen ceviz bireylerin kilo almasına neden olmamıştır.Günde 42 gram ceviz tüketmenin kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörü olan non-hdl kolesterolü ve apolipoprotein-b' yi anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir.
7-Yüksek miktarda ceviz tüketimi kadınlarda tip 2 diyabet riskinde anlamlı bir azalmayla ilişkilendirilmiştir.
8-Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin,ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu ;genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve halk sağlığı açısından kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün olduğu ifade edilmiştir.
9-Cevizin kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü (yaklaşık%9-16) ve kan basıncını azalttığı ortaya koyulmuştur.
10-Ceviz sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır.
CEVİZ YEMEK İÇİN BİRKAÇ NEDEN DAHA VAR
1-Yaygın kuru yemişlerin antioksidan aktivitesini ele alan bir çalışmada, cevizin ölçülen gıdalar arasında en güçlü antioksidanlara sahip olduğu ortaya koyulmuştur.
2-Ceviz doğal olarak tuzsuz ,kolesterolsüz ve glütensizdir.
3-Bir avuç ceviz (28 gr) lif (2 gr) ve protein (4 gr)kaynağıdır.Bu besinler,kilo yönetiminde çok önemli olan tokluk duygusunu sağlar.
4-Bir porsiyon ceviz, günlük magnezyum ve fosfor ihtiyacınızın sırasıyla %11'ini ve % 10 'unu karşılar.
5-Cevizin en iyi yanı,lezzetli ve besleyici olmasıdır!
İstinye Park Backhaus , Walnut Commission California Cevizi ve emeği geçen herkese teşekkürler :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder