MALZEME
2 kg hamsi
3 su bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü
1 soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
3,5 su bardağı su
Yarım demet dereotu
Yeterince tuz
YAPILIŞI
Hamsiler ayıklanıp,yıkanıp tuzlanır.Pirinçler tuzlu ılık suda 20 dakika bekletilir.Dolmalık fıstıklar,sıvıyağda pambeleştirilir. Pirinç, ıslatılmış üzüm ve baharatlar eklenerek kavrulur.İnce kıyım dereotu eklenerek ocaktan indirilir.Teflon tavanın dibi iyice yağlanıp,hamsilerin sırt kısımları alta gelecek şekilde ortadan başlayarak kabın kenarlarından taşacak şekilde dizilir.Pilav üzerine yayılıp kalan hamsiler ortadan başlanarak, sırt kısımları üstte kalacak şekilde pirinçlerin üzeri kapatılır.Tavanın kenarından taşan hamsiler üzerine doğru kapanır.Üzerine sıcak su dökülüp önce yüksek kaynamaya başlayınca kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir. Suyunu çekince altı açılıp hafif çıtırtı sesi gelince ters çevrilip diğer tarafı kızarıncaya kadar pişirilir.Servis tabağına ters çevrilerek sıcak servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder