7 Aralık 2014 Pazar

PASTIRMALI AYÇİÇEĞİ BÖREĞİ


MALZEMELER

250 Gr tereyağı
1 Adet yumurta
1 Su bardağı yoğurt
1 Paket kabartma tozu
3 Su bardağı kadar un
1 Tatlı kaşığı tuz


İçi İçin

4-5 Adet patates
100 Gr pastırma
125 Gr kaşar peyniri
Karabiber
Tuz

Üzeri İçin

1 Adet yumurta sarısı
Sıvı yağ
Çörek otu
Ay çekirdeği içi


YAPILIŞI
Hamuru için oda sıcaklığındaki tereyağı,  yumurta,yoğurt,karıştırılıp un ve kabartma tozu konup yoğrulur.Hamur buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.İçi İçin patates haşlanıp kabuğu soyulduktan sonra ezilip yeterince  tuz ve karabiber ile karıştırılır.Dinlenen hamur ikiye bölünür.Birinci hamur merdane ile yuvarlak şekilde açılıp kağıt serilmiş yuvarlak tepsiye yerleştirilir. Tam ortasına bir kase ile iz yapılıp bu kısma patatesin 1/4'ü yerleştirilir.Patatesin üzerine pastırma dizilip kaşar rendesi serpilir.Arada 5 cm kadar boşluk bırakarak hamurun etrafına çepeçevre patates yerleştirilip onun üzerine de pastırma ve kaşar koyulur.Kalan hamurda yuvarlak açılıp diğer hamurun üzerine yerleştirilir.Hamurun ortasına kase yerleştirilip bastırılarak hamurun birbirine yapışması sağlanır.Kenardaki hamur fazlalıkları rulet ile düzeltilip çatal ile iz yapılır.İçli kısımların üzerine sıvı yağ ile çırpılmış yumurta sarısı sürülüp ortasına ay çekirdeği kenarlara ise çörek otu serpilir.Kenardaki içli kısım bıçak ile çepeçevre iki parmak genişliğinde kesilip kesilen kısımlar yan çevrilir. 180 derecede ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişirilip servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder