9 Nisan 2016 Cumartesi

BALPARMAK ALANINDA TÜRKİYE'NİN İLK AR-GE MERKEZİNİ KURDU










  Uluslararası bal pazarının en büyük 6. markası ve ulusal ambalajlı bal pazarının lideri Balparmak, Türkiye’nin dört bir yanındaki arıcılardan tedarik ettiği balı farklı süreçlerde 92 parametredeanalizlerden geçirerek; doğalve sağlıklı olduğundan emin olduktan sonra paketleyip tüketicilerine sunuyor.

·         Markanın Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı Avrupa’nın en gelişmiş 4 eşdeğer bal ve arı ürünleri laboratuvarından biri konumunda.




Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı’nın 2 fonksiyonu bulunmakta:

o   Bal ve diğer arı ürünleri araştırma ve kalite kontrol laboratuvarı, kovandan soframıza kadar olan süreçte, ürünlerimizin sürdürülebilir ve izlenebilir kalitesini, yaptığı analizlerle güvence altına alıyor.
o   Altıparmak Gıda San. ve Tic A.Ş ye ait Ar-Ge Merkezi ise bu laboratuvarın imkanlarını kullanarak bilimsel faaliyetlerini sürdürmekte.

·        Altıparmak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak, 1 Mart 2016 tarihinden itibaren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge Merkezi belgesine sahibiz. Bu açıdan gıda sektöründe Ar-Ge Merkezine sahip 8. şirket ünvanını da almış olduk.
·         Ar-Ge Merkezi, arı ürünleri alanındaki Türkiye’nin ilk ve tek Ar-Ge merkezidir.

·         Balparmak Ar-Ge Merkezi ile arı ürünleri konusunda Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelin hak ettiği noktaya ulaşması sağlanacak, ülke arıcılığının gelişmesine katkıda bulunulacak, ülkemizden dünya markaları çıkarılarak ülke ekonomimize katkıda bulunulacaktır.

  • Balparmak olarak hedefimiz, Ar-Ge merkezimizin proje çıktılarıyla ve bilimsel faaliyetleri ile dünyada bal ve diğer arı ürünleri konusunda bilir kurum kimliğini kazanmaktır.

·         Balparmak Ar-Ge Merkezi’nde katma değeri yüksek ve yenilikçi ürün geliştirmeleri, kalite iyileştirme, süreç geliştirme ve iyileştirme projeleri, arıcılık sektöründe iyi tarım uygulamalarına yönelik uygulamalı eğitim programları düzenleme ve takip etme, ulusal ve uluslararası etkinliklere bildirili veya bildirisiz katılma, ulusal ve uluslararası dergilerde makale yayınlama gibi faaliyetlere imza atılacak.

·         Balparmak’ın Ar-Ge Merkezi’nde farklı disiplinlerden 44 uzman görev yapıyor.

·         Balparmak’ın Ar-Ge Merkezi; 750 m2’lik araştırma laboratuvarı, 440 m2’lik ürün geliştirme odası, 177 m2’lik pilot tesis, 62 m2’lik bilgi teknolojileri bölümü, 572 m2’lik ofis alanıyla toplam 1.429 m2’dir.

Arı Ürünleri Hakkında Bilgi

Apiterapi nedir?
Apiterapi, arı ürünleri ile yapılan sağlık destek uygulamalarına verilen genel bir isimdir. Tüm dünyada arı ürünleri ile sağlık uygulamalarını yapan Apiterapi merkezleri giderek yaygınlaşmaktadır. Bal başta olmak üzere arı ürünleri yüzyıllardır halk arasında birçok hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesinde destek amacıyla kullanılmaktadır. Son dönemlerde arı ürünleri ile yapılan uygulamalar, bilimsel araştırmaların sonuçlarına dayandırılarak, Apiterapi’nin tıp dünyasında da genel kabul görmesini sağlamaktadır. Arı ürünleri herhangi bir sağlık probleminin çözülmesinde tıbbi tedavi yöntemlerine destek olarak kullanılmaktadır. Bu yönüyle de tıbbın alternatifi olarak değil, destekçisi olarak görülmektedir.


Bal nedir?
Bal, arıların çiçeklerden topladığı nektarın, kendi vücutlarından salgıladıkları bir takım enzimlerle işlenmesi sonucu oluşan, dayanıklı, yoğun ve yüksek besin değeri içeren doğal bir gıdadır.

Arı sütü nedir?
Arı sütü, işçi arıların kraliçe arı ve yavruları beslemek için ürettikleri özel bir besindir. İşçi arının üretim zamanında en fazla 4-5 hafta yaşadığı, yaşam süresi boyunca arı sütü ile beslenen kraliçe arının ise uygun koşullarda 5-7 yıl arasında yaşadığı bilinmektedir.

Arı Poleni nedir?
Arı poleni, bitkilerin üreme organlarının başlıklarında bulunan üreme hücreleridir. Arılar tarafından yavruların ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır. Arıların beslenmesinde protein kaynağı olarak önem taşıyan polen, bileşimindeki yağlar,  şekerler,  lifler,  mineraller, aminoasitler, fenolik bileşikler ve vitaminler nedeniyle değerli bir besindir.

Propolis nedir?
Propolis, reçineli ve mum kıvamında olan, arılar tarafından belli bitki ve ağaçların tomurcuk, yaprak ve dallarından toplanan bir maddedir. Propolis, arılar tarafından kovandaki çatlakların kapatılıp uçuş deliğinin daraltılması ve kovanın bakteri, virüslerden korunması amacıyla kullanılmaktadır. Flavonoidler ve fenolik maddeler bakımından zengindir. Bileşiminde polifenoller, aromatik asitler, aminoasitler, şeker, vitamin ve mineral maddeler bulunur.

Balın 7 Püf Noktası

Bal neden besleyicidir? Neden enerji verir?
Bal, vitamin, enzim, mineral ve aminoasit gibi vücut için gerekli yaşamsal değerde pek çok elementi içerir. Bu özellik, balı şekerli ürünlerden ayıran en belirgin niteliktir. Arılar, 1 gram bal için 4.000’den fazla çiçeğin nektarını toplarlar. Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar. 100 gram balda, yaklaşık 304 kalori(kcal) vardır. Öte yandan bal, antioksidan ve antibakteriyel özelliğiyle, vücut direncini güçlendirir ve sağlığını korumaya yardımcı olur.

Gerçek bal, sahtesinden nasıl ayrılır?
İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile son derece zordur. Kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır. En doğru, sağlıklı ve emin yol; laboratuvar analizidir. İleri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılacak analizler, gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlar. Doğru olan, bu tür analizleri yapabilecek laboratuvar olanaklarına sahip bir markanın balını tercih etmek ve tüketmektir.

Süzme bal hem sağlıklı, hem avantajlı
Balın petek halinde olması, onun gerçek bal olduğunu kanıtlamaz. Kovan yakınına konan şeker şurubu vb.’nin arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar çiçeklerin, bitkilerin ve doğanın tadını, şifasını içermezler. Laboratuvar analizinin ileri teknoloji, deneyim ve uzmanlık gerektiren pahalı bir işlem olduğu göz önüne alındığında, her bir petek balın, tek tek analizi de pratikte çok zordur. Analiz edilmemiş balların ise, sağlık açısından güvenilir olup olmadığını, soframıza nereden, nasıl ve hangi koşullarda ulaştığını bilemeyiz. Üstelik petek balını ne kadar süzersek süzelim, bir bölümü petekte kalır ve petek ziyan olur.

Niçin bal tüketmeliyiz?
Günlük besin ve enerji ihtiyacımız, özellikle günümüzün zorlu koşullarında giderek artıyor. Öte yandan sağlıklı ve doğru beslenme, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bal, hem besin değeri hem de insan sağlığına katkıları bakımından, en önde gelen doğal gıdalardan biridir. Nitelik bakımından benzersizdir. Sağlıklı ve doğru beslenmenin, günlük enerji ve vitamin ihtiyacını doğal biçimde karşılamanın en iyi yollarından biri, her gün yeterli miktarda bal tüketmektir.

Balda zararlı madde olur mu? Nasıl anlaşılır?
Bal, doğal bir gıda maddesidir. Doğal biçimde üretilir ve doğada iyi olan ne varsa, içeriğinde bulundurur. Balın doğasında zararlı madde yoktur. Ama bütün tarımsal ürünler gibi, bal üretiminde de üreticiler, zararlılarla ve hastalıklarla mücadele için ilaçlara başvurmaktadırlar. Bilinçsiz ilaç kullanımı, balda bazen dünya standartlarının üzerinde kimyasal bulunmasına neden olmaktadır. Balda bulunabilecek bu tür zararlı ya da yabancı maddelerin tespiti, ileri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, uzmanlarca yapılacak ayrıntılı analizlerle mümkündür. Ülkemizde TÜBİTAK, Ege Üniversitesi ve Balparmak laboratuvarlarında bu tür ayrıntılı analizler yapılabilmektedir.


Gerçek bal bozulmaz, kristalleşebilir
Yaygın kanının aksine, gerçek bal bazen kristalleşir, ancak bu durum balın bozulduğu anlamına gelmez. Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür; benmari usulü (45°C’yi geçmeyen sıcaklıkta su dolu bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtmak, kristalleşmenin çözülmesi için yeterlidir. Sahte bal ise kristalleşmez; çünkü içinde doğal özler bulunmaz.

Bal: Çocuklar için mutlaka! Ama bir yaşından sonra...
Vitamin, besin ve enerji değerleriyle bal, yetişkinler için olduğu kadar, çocuklar için de önemli bir gıdadır. İçeriğindeki vitamin, mineral, enzim ve aminoasitler, çocukların bedensel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar, enerji ihtiyaçlarını karşılar ve vücut dirençlerini artırır. Ama uzmanlar, bir yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemesini önermektedirler.

Bal Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Markalı bal alın: Balın kalitesini tadarak ya da başka herhangi bir duyusal özelliğinden anlamak mümkün değildir. Açıkta satılan ballarda risk tüketicinin, markalı ballarda ise ambalajlayan firmanındır.

Süzme bal alın: Her ne kadar petekli ballarda hile yapılmayacağı yolunda bir inanış varsa da bu her zaman geçerli değildir. Bu ballar da arıya şeker yedirilmek suretiyle üretilebilmektedir. Ayrıca, arıcılıkta kullanılan ilaç uygulamalarının pek çoğu doğrudan petekler üzerine olmaktadır. Her peteğin tek tek analiz edilmesi de hem pratik olarak, hem ekonomik açıdan mümkün değildir.

Markayı sorgulayın: Aldığınız balın markasının yıllar içerisinde kendini kanıtlamış, güvenilir bir marka olmasına, üründe parti numarası, dolum tarihi, son kullanma tarihi, firma adı, adresi ve telefonu gibi ürün ve de firma kimliğini açıkça belli eden ibarelerin bulunmasına ayrıca kapakta garanti bandı olmasına dikkat edin. Tüm bunlara ek olarak, markayı üreten firmanın kalite kontrol sistemini ve bal konusunda uzman, deneyimli kadroya sahip olup olmadığını, hijyenik şartlarda üretim yapıp yapmadığını sorgulayın.


Arılar Hakkında İlginç Bilgiler

Kursağının nektar ile dolması için arının birçok çiçeği ziyaret etmesi gerekir. Küçük çiçeklerde bu sayı 1.500 dolayındadır.
 Bir arı 1 gram bal üretmek için ortalama olarak 240 km yol kat eder ve çiçekleri 30.000 kere ziyaret eder.
1 kg bal üretmek için bir arı kolonisi yılda 8 kg bal tüketir ve dünyanın çevresini 6 kez dolaşacak kadar uçar.
 Kovanda üç çeşit arı vardır; ana arı, erkek arı ve işçi arı. Her kovanda sadece bir tane ana arı bulunur. Erkek arının sayısı, kovana göre değişmekle birlikte sınırlıdır. Kovanda sayı bakımından en fazla olan işçi arılardır.
 İşçi arılar dişidir.
Bir bal arısının ömrü sadece 4-5 haftadır ve hayatı boyunca sadece birkaç gram bal yapar.
Kraliçe arının ömrü ise 5-7 yıl arasındadır.
 Larva döneminde, işçi arı ile kraliçe arı tamamen aynıdır. Dişi bir larva sadece arı sütü ile beslenirse bu larva on altı gün sonra kraliçe arı olur.
 Aynı larva arı sütü yerine ağırlıklı olarak bal ve polenle beslenirse 21 günde işçi arı olarak göreve başlar.
Kraliçe arı, ömrü boyunca bir kez çiftleşir ve bir günde kendi ağırlığının iki katı yani yaklaşık 2000 yumurta üretir.
 Arı sütü; işçi arıların kraliçe arıyı ve yavruları beslemek için ürettiği değerli bir besindir. Arı sütü ile beslenen kraliçe arı olacak larvanın vücut ağırlığı 6 günde 1300 kat artar.



Balparmak’ın Ürün Yelpazesi

Balparmak Klasik Seri - Süzme Çiçek Balı
Türkiye’nin eşsiz florasında elde edilen doyumsuz bir lezzet! Anadolu’nun en iyi bal veren yörelerindeki binlerce çiçeğin kokusunu taşıyan Balparmak Süzme Çiçek Balı, özel harmanıyla, damaklarda kalıcı ve vazgeçilmez bir tat bırakıyor.

Balparmak Klasik Seri - Süzme Çam Balı
Dünya çam balı üretiminin yüzde 95’i Türkiye’de, Ege Bölgesi’nde gerçekleştiriliyor. Ağırlıklı olarak Yerkesik ve Marmaris’te üretilen ballar Balparmak Süzme Çam Balı için özenle harmanlanıyor, uzman güvencesi ve eşsiz kalitesiyle sunuluyor.

Balparmak Özel Seçim Serisi
Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli’nin yüksek yaylalarından! Lezzet kaşifleri için özel bir seçim, özel bir harman! Gurmeler için eşsiz bir şölen!

Balparmak Özel Lezzetler Serisi - Yöresel
Balın uzmanı Balparmak, ülkemizin 48 ayrı yöresinde yapılan araştırmalar sonucu, en ideal lezzetleri Yöresel Ballar serisinde bir araya getirdi.

Türkiye'nin beş ayrı yöresinden (Şemdinli, Muş, Yüksekova, Kayseri ve Bingöl), sadece o yörenin yaylalarından, ovalarından, kır çiçeklerinden seçilen, kokularıyla farklı, lezzetleriyle doyumsuz bu ballar, Balparmak Yöresel Ballar adı altında sunuluyor.

Balparmak Özel Lezzetler Serisi - Monoflora
Monoflora ballar, arıların ağırlıklı olarak tek tür bitkiden nektar alarak ürettikleri ballardır. Balparmak, Özel Lezzetler Serisi - Monoflora Ballar ile bir ilki daha gerçekleştiriyor ve başlangıç olarak, Karadeniz yöresinin Kestane Balı ile Akdeniz yöresinin Narenciye Balı’nı tüketiciyle buluşturuyor.

Balparmak Binbirçiçek
Türkiye’nin her yöresindeki ova ve yaylalardan özenle derlenen, binbir çeşit çiçeğin tadını, kokusunu, lezzetini taşıyan Balparmak Binbirçiçek, ana markamız olan Balparmak güvencesiyle sunuluyor.

Balparmak Balkovan
Balparmak Balkovan çiçek balları, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinin zengin floraya sahip ovalarından derleniyor; özenle harmanlanıyor. Balparmak Balkovan çam balı ise, Muğla’nın çam ormanlarından! Elbette, ana markamız olan Balparmak güvencesiyle.

Honeybana Balparmak
Özellikle çocuklar için, onların bal tüketmelerini teşvik etmek, sağlıklı gelişimlerine katkı sağlamak ve balı kahvaltıda, okulda, sokakta vb. daha kolay ve keyifle tüketmeleri için tasarlandı. Uçaklar, Mickey Fare’nin Kulüp Evi, Arabalar, Winnie the Pooh, Periler ve diğer heyecan verici Disney karakterleriyle süslenmiş Honeybana Balparmak Süzme Çam Balı Serisi, Yerkesik ve Marmaris yörelerinden derleniyor. 40gr.’lık tekli ambalaj ve 3’lü paketlerde sunuluyor. 

Balparmak Katla Balla
Balparmak Katla Balla, balını her zaman yanında taşımak, içeceklerini ve yiyeceklerini her yerde, kolayca tatlandırmak isteyenler için üretildi. Balparmak Katla Balla, 18’li, 24’lü, 120’li ambalajlarda sunuluyor.

Balparmak Apitera Kids - Muzlu
Doğal muz aromasıyla çocuklar için tüketimi zevkli hale getirmeyi amaçlayan Apikids, arı sütü, bal ve propolis’ten oluşuyor. Cam kavanozlarda tüketiciyle buluşan Apikids’in, tüm besin öğelerinden maksimum faydayı almak için sabahları kahvaltıdan önce tüketilmesi veürünün etkilerini görebilmek için 4 – 6 hafta düzenli olarak kullanılması öneriliyor.

Balparmak Apitera Mix – Portakallı
Doğal portakal aromasıyla her yaştan tüketicilerin kullanımına sunulan Apimix’in içeriğinde arı sütü, bal, polen ve propolis bulunuyor. Cam kavanozlarda tüketiciyle buluşan Apimix’in, tüm besin öğelerinden maksimum faydayı almak için sabahları kahvaltıdan önce tüketilmesi ve ürünün etkilerini görebilmek için 4 – 6 hafta düzenli olarak kullanılması öneriliyor.

Balparmak Apitera Zen
Bal, propolis, zencefil, tarçın, karanfil, karabiber ve limon karışımından oluşan Apitera Zen sağlıklı yaşama dikkat eden tüketicilere hitap ediyor. Bu ürün hem easy-snap isimli tek kullanımlık ambalajlarda hem de cam kavanozlarda tüketicilere sunuluyor.

Apitera Plus Serisi
Sadece eczanelerde sunulan Apitera Plus Serisi, bal ve diğer arı ürünlerinin dört farklı karışımından oluşuyor:

Balparmak Apitera Plus – Mix -(Arı Sütü - Bal - Polen - Propolis)

Balparmak Apitera Plus – Kids - (Arı Sütü - Bal - Propolis)

Balparmak Apitera Plus – Age - (Arı Sütü - Bal)

Balpaarmak Apitera Plus – Energy - (Arı Sütü Bal - Polen)


Balparmak 7’li Piknik

Balparmak tüketicilere sunduğuyenilikçi ürünlerine bir yenisini ekledi.
“Balparmak 7’li Piknik”, piknik ve benzeri etkinliklerde balın kolayca tüketilmesine olanak sağlıyor. Evde, işyerinde, okulda daha pratik tüketim çözümü arayanların da tercih edebileceği Balparmak piknik boy süzme çiçek ve çam balları, her biri 20 gramlık 7’li setler halinde sunuluyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder