Uluslararası bal pazarının en büyük 6. markası ve ulusal ambalajlı bal pazarının lideri Balparmak, Türkiye’nin dört bir yanındaki arıcılardan tedarik ettiği balı farklı süreçlerde 92 parametredeanalizlerden geçirerek; doğalve sağlıklı olduğundan emin olduktan sonra paketleyip tüketicilerine sunuyor.
·
Markanın Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma
ve Kalite Kontrol Laboratuvarı Avrupa’nın en gelişmiş 4 eşdeğer bal ve arı
ürünleri laboratuvarından biri konumunda.
Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve
Kalite Kontrol Laboratuvarı’nın 2 fonksiyonu bulunmakta:
o
Bal ve diğer arı
ürünleri araştırma ve kalite kontrol laboratuvarı, kovandan soframıza
kadar olan süreçte, ürünlerimizin sürdürülebilir ve izlenebilir kalitesini,
yaptığı analizlerle güvence altına alıyor.
o Altıparmak Gıda San. ve Tic A.Ş ye ait Ar-Ge Merkezi
ise bu laboratuvarın imkanlarını kullanarak bilimsel faaliyetlerini
sürdürmekte.
·
Altıparmak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak, 1 Mart
2016 tarihinden itibaren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge Merkezi
belgesine sahibiz. Bu açıdan gıda sektöründe Ar-Ge Merkezine sahip 8. şirket
ünvanını da almış olduk.
·
Ar-Ge Merkezi, arı ürünleri alanındaki
Türkiye’nin ilk ve tek Ar-Ge merkezidir.
·
Balparmak Ar-Ge Merkezi ile arı ürünleri
konusunda Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelin hak ettiği noktaya ulaşması
sağlanacak, ülke arıcılığının gelişmesine katkıda bulunulacak, ülkemizden dünya
markaları çıkarılarak ülke ekonomimize katkıda bulunulacaktır.
- Balparmak olarak hedefimiz,
Ar-Ge merkezimizin proje çıktılarıyla ve bilimsel faaliyetleri ile dünyada
bal ve diğer arı ürünleri konusunda bilir kurum kimliğini kazanmaktır.
·
Balparmak Ar-Ge Merkezi’nde katma değeri
yüksek ve yenilikçi ürün geliştirmeleri, kalite iyileştirme, süreç geliştirme
ve iyileştirme projeleri, arıcılık sektöründe iyi tarım uygulamalarına yönelik
uygulamalı eğitim programları düzenleme ve takip etme, ulusal ve uluslararası
etkinliklere bildirili veya bildirisiz katılma, ulusal ve uluslararası
dergilerde makale yayınlama gibi faaliyetlere imza atılacak.
·
Balparmak’ın Ar-Ge Merkezi’nde farklı
disiplinlerden 44 uzman görev yapıyor.
·
Balparmak’ın Ar-Ge
Merkezi; 750 m2’lik araştırma laboratuvarı, 440 m2’lik ürün geliştirme odası, 177 m2’lik
pilot tesis, 62 m2’lik bilgi teknolojileri bölümü, 572 m2’lik ofis alanıyla toplam 1.429 m2’dir.
Arı Ürünleri Hakkında Bilgi
Apiterapi nedir?
Apiterapi,
arı ürünleri ile yapılan sağlık destek uygulamalarına verilen genel bir
isimdir. Tüm dünyada arı ürünleri ile sağlık uygulamalarını yapan Apiterapi
merkezleri giderek yaygınlaşmaktadır. Bal başta olmak üzere arı ürünleri
yüzyıllardır halk arasında birçok hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesinde
destek amacıyla kullanılmaktadır. Son dönemlerde arı ürünleri ile yapılan uygulamalar, bilimsel araştırmaların sonuçlarına
dayandırılarak, Apiterapi’nin tıp dünyasında da genel kabul görmesini
sağlamaktadır. Arı
ürünleri herhangi bir sağlık probleminin çözülmesinde tıbbi tedavi yöntemlerine
destek olarak kullanılmaktadır. Bu yönüyle de tıbbın alternatifi olarak değil,
destekçisi olarak görülmektedir.
Bal nedir?
Bal, arıların çiçeklerden topladığı
nektarın, kendi vücutlarından salgıladıkları bir takım enzimlerle işlenmesi
sonucu oluşan, dayanıklı, yoğun ve yüksek besin değeri içeren doğal bir
gıdadır.
Arı sütü nedir?
Arı sütü, işçi arıların kraliçe arı
ve yavruları beslemek için ürettikleri özel bir besindir. İşçi arının üretim
zamanında en fazla 4-5 hafta yaşadığı, yaşam süresi boyunca arı sütü ile
beslenen kraliçe arının ise uygun koşullarda 5-7 yıl arasında yaşadığı
bilinmektedir.
Arı Poleni nedir?
Arı
poleni, bitkilerin üreme organlarının başlıklarında bulunan üreme hücreleridir.
Arılar tarafından yavruların ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların
beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır. Arıların beslenmesinde protein
kaynağı olarak önem taşıyan polen, bileşimindeki yağlar, şekerler,
lifler, mineraller, aminoasitler,
fenolik bileşikler ve vitaminler nedeniyle değerli bir besindir.
Propolis nedir?
Propolis,
reçineli ve mum kıvamında olan, arılar tarafından belli bitki ve ağaçların
tomurcuk, yaprak ve dallarından toplanan bir maddedir. Propolis, arılar
tarafından kovandaki çatlakların kapatılıp uçuş deliğinin daraltılması ve
kovanın bakteri, virüslerden korunması amacıyla kullanılmaktadır. Flavonoidler
ve fenolik maddeler bakımından zengindir. Bileşiminde polifenoller, aromatik
asitler, aminoasitler, şeker, vitamin ve mineral maddeler bulunur.
Balın 7 Püf Noktası
Bal
neden besleyicidir? Neden enerji verir?
Bal,
vitamin, enzim, mineral ve aminoasit gibi vücut için gerekli yaşamsal değerde
pek çok elementi içerir. Bu özellik, balı şekerli ürünlerden ayıran en belirgin
niteliktir. Arılar, 1 gram bal için 4.000’den fazla çiçeğin nektarını
toplarlar. Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını
taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar. 100
gram balda, yaklaşık 304 kalori(kcal) vardır. Öte yandan bal, antioksidan ve
antibakteriyel özelliğiyle, vücut direncini güçlendirir ve sağlığını korumaya
yardımcı olur.
Gerçek
bal, sahtesinden nasıl ayrılır?
İster
petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile
son derece zordur. Kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak hatta tadarak
balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır. En doğru,
sağlıklı ve emin yol; laboratuvar analizidir. İleri teknoloji ile donatılmış
laboratuvarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılacak analizler, gerçek balın
sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlar. Doğru olan,
bu tür analizleri yapabilecek laboratuvar olanaklarına sahip bir markanın
balını tercih etmek ve tüketmektir.
Süzme
bal hem sağlıklı, hem avantajlı
Balın
petek halinde olması, onun gerçek bal olduğunu kanıtlamaz. Kovan yakınına konan
şeker şurubu vb.’nin arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal
elde edilebilir. Bu tür petek ballar çiçeklerin, bitkilerin ve doğanın tadını,
şifasını içermezler. Laboratuvar analizinin ileri teknoloji, deneyim ve
uzmanlık gerektiren pahalı bir işlem olduğu göz önüne alındığında, her bir
petek balın, tek tek analizi de pratikte çok zordur. Analiz edilmemiş balların
ise, sağlık açısından güvenilir olup olmadığını, soframıza nereden, nasıl ve
hangi koşullarda ulaştığını bilemeyiz. Üstelik petek balını ne kadar süzersek
süzelim, bir bölümü petekte kalır ve petek ziyan olur.
Niçin
bal tüketmeliyiz?
Günlük
besin ve enerji ihtiyacımız, özellikle günümüzün zorlu koşullarında giderek
artıyor. Öte yandan sağlıklı ve doğru beslenme, sağlıklı bir yaşamın olmazsa
olmazları arasında yer alıyor. Bal, hem besin değeri hem de insan sağlığına
katkıları bakımından, en önde gelen doğal gıdalardan biridir. Nitelik
bakımından benzersizdir. Sağlıklı ve doğru beslenmenin, günlük enerji ve
vitamin ihtiyacını doğal biçimde karşılamanın en iyi yollarından biri, her gün
yeterli miktarda bal tüketmektir.
Balda
zararlı madde olur mu? Nasıl anlaşılır?
Bal,
doğal bir gıda maddesidir. Doğal biçimde üretilir ve doğada iyi olan ne varsa,
içeriğinde bulundurur. Balın doğasında zararlı madde yoktur. Ama bütün tarımsal
ürünler gibi, bal üretiminde de üreticiler, zararlılarla ve hastalıklarla
mücadele için ilaçlara başvurmaktadırlar. Bilinçsiz ilaç kullanımı, balda bazen
dünya standartlarının üzerinde kimyasal bulunmasına neden olmaktadır. Balda
bulunabilecek bu tür zararlı ya da yabancı maddelerin tespiti, ileri teknoloji
ile donatılmış laboratuvarlarda, uzmanlarca yapılacak ayrıntılı analizlerle
mümkündür. Ülkemizde TÜBİTAK, Ege Üniversitesi ve Balparmak laboratuvarlarında
bu tür ayrıntılı analizler yapılabilmektedir.
Gerçek
bal bozulmaz, kristalleşebilir
Yaygın
kanının aksine, gerçek bal bazen kristalleşir, ancak bu durum balın bozulduğu
anlamına gelmez. Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini
kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür; benmari
usulü (45°C’yi geçmeyen sıcaklıkta su dolu bir kabın içinde, suyla doğrudan
temas ettirmeden) ısıtmak, kristalleşmenin çözülmesi için yeterlidir. Sahte bal
ise kristalleşmez; çünkü içinde doğal özler bulunmaz.
Bal:
Çocuklar için mutlaka! Ama bir yaşından sonra...
Vitamin,
besin ve enerji değerleriyle bal, yetişkinler için olduğu kadar, çocuklar için
de önemli bir gıdadır. İçeriğindeki vitamin, mineral, enzim ve aminoasitler,
çocukların bedensel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar, enerji ihtiyaçlarını
karşılar ve vücut dirençlerini artırır. Ama uzmanlar, bir yaşından küçük
çocuklara bal yedirilmemesini önermektedirler.
Bal Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Markalı
bal alın: Balın kalitesini tadarak ya da başka herhangi bir duyusal
özelliğinden anlamak mümkün değildir. Açıkta satılan ballarda risk tüketicinin,
markalı ballarda ise ambalajlayan firmanındır.
Süzme
bal alın: Her ne kadar petekli ballarda hile yapılmayacağı yolunda bir
inanış varsa da bu her zaman geçerli değildir. Bu ballar da arıya şeker
yedirilmek suretiyle üretilebilmektedir. Ayrıca, arıcılıkta kullanılan ilaç
uygulamalarının pek çoğu doğrudan petekler üzerine olmaktadır. Her peteğin tek
tek analiz edilmesi de hem pratik olarak, hem ekonomik açıdan mümkün değildir.
Markayı
sorgulayın: Aldığınız balın markasının yıllar içerisinde kendini
kanıtlamış, güvenilir bir marka olmasına, üründe parti numarası, dolum tarihi,
son kullanma tarihi, firma adı, adresi ve telefonu gibi ürün ve de firma
kimliğini açıkça belli eden ibarelerin bulunmasına ayrıca kapakta garanti bandı
olmasına dikkat edin. Tüm bunlara ek olarak, markayı üreten firmanın kalite
kontrol sistemini ve bal konusunda uzman, deneyimli kadroya sahip olup
olmadığını, hijyenik şartlarda üretim yapıp yapmadığını sorgulayın.
Arılar Hakkında İlginç Bilgiler
Kursağının
nektar ile dolması için arının birçok çiçeği ziyaret etmesi gerekir. Küçük
çiçeklerde bu sayı 1.500 dolayındadır.
Bir
arı 1 gram bal üretmek için ortalama olarak 240 km yol kat eder ve çiçekleri
30.000 kere ziyaret eder.
1
kg bal üretmek için bir arı kolonisi yılda 8 kg bal tüketir ve dünyanın
çevresini 6 kez dolaşacak kadar uçar.
Kovanda
üç çeşit arı vardır; ana arı, erkek arı ve işçi arı. Her kovanda sadece bir
tane ana arı bulunur. Erkek arının sayısı, kovana göre değişmekle birlikte
sınırlıdır. Kovanda sayı bakımından en fazla olan işçi arılardır.
İşçi
arılar dişidir.
Bir
bal arısının ömrü sadece 4-5
haftadır ve hayatı boyunca sadece birkaç gram bal yapar.
Kraliçe
arının ömrü ise 5-7 yıl arasındadır.
Larva
döneminde, işçi arı ile kraliçe arı tamamen aynıdır. Dişi bir larva sadece arı
sütü ile beslenirse bu larva on altı gün sonra kraliçe arı olur.
Aynı
larva arı sütü yerine ağırlıklı olarak bal ve polenle beslenirse 21 günde işçi
arı olarak göreve başlar.
Kraliçe
arı, ömrü boyunca bir kez çiftleşir ve bir günde kendi ağırlığının iki katı
yani yaklaşık 2000 yumurta üretir.
Arı
sütü; işçi arıların kraliçe arıyı ve yavruları beslemek için ürettiği değerli
bir besindir. Arı sütü ile beslenen kraliçe arı olacak larvanın vücut ağırlığı
6 günde 1300 kat artar.
Balparmak’ın Ürün Yelpazesi
Balparmak
Klasik Seri - Süzme Çiçek Balı
Türkiye’nin
eşsiz florasında elde edilen doyumsuz bir lezzet! Anadolu’nun en iyi bal veren
yörelerindeki binlerce çiçeğin kokusunu taşıyan Balparmak Süzme Çiçek Balı,
özel harmanıyla, damaklarda kalıcı ve vazgeçilmez bir tat bırakıyor.
Balparmak
Klasik Seri - Süzme Çam Balı
Dünya çam
balı üretiminin yüzde 95’i Türkiye’de, Ege Bölgesi’nde gerçekleştiriliyor.
Ağırlıklı olarak Yerkesik ve Marmaris’te üretilen ballar Balparmak Süzme Çam
Balı için özenle harmanlanıyor, uzman güvencesi ve eşsiz kalitesiyle sunuluyor.
Balparmak
Özel Seçim Serisi
Hakkari,
Yüksekova ve Şemdinli’nin yüksek yaylalarından! Lezzet kaşifleri için özel bir
seçim, özel bir harman! Gurmeler için eşsiz bir şölen!
Balparmak
Özel Lezzetler Serisi - Yöresel
Balın uzmanı
Balparmak, ülkemizin 48 ayrı yöresinde yapılan araştırmalar sonucu, en ideal
lezzetleri Yöresel Ballar serisinde bir araya getirdi.
Türkiye'nin
beş ayrı yöresinden (Şemdinli, Muş, Yüksekova, Kayseri ve Bingöl), sadece o
yörenin yaylalarından, ovalarından, kır çiçeklerinden seçilen, kokularıyla
farklı, lezzetleriyle doyumsuz bu ballar, Balparmak Yöresel Ballar adı altında
sunuluyor.
Balparmak
Özel Lezzetler Serisi - Monoflora
Monoflora
ballar, arıların ağırlıklı olarak tek tür bitkiden nektar alarak ürettikleri
ballardır. Balparmak, Özel Lezzetler Serisi - Monoflora Ballar ile bir ilki
daha gerçekleştiriyor ve başlangıç olarak, Karadeniz yöresinin Kestane Balı ile
Akdeniz yöresinin Narenciye Balı’nı tüketiciyle buluşturuyor.
Balparmak
Binbirçiçek
Türkiye’nin
her yöresindeki ova ve yaylalardan özenle derlenen, binbir çeşit çiçeğin
tadını, kokusunu, lezzetini taşıyan Balparmak Binbirçiçek, ana markamız olan
Balparmak güvencesiyle sunuluyor.
Balparmak
Balkovan
Balparmak
Balkovan çiçek balları, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinin zengin floraya
sahip ovalarından derleniyor; özenle harmanlanıyor. Balparmak Balkovan çam balı
ise, Muğla’nın çam ormanlarından! Elbette, ana markamız olan Balparmak
güvencesiyle.
Honeybana
Balparmak
Özellikle
çocuklar için, onların bal tüketmelerini teşvik etmek, sağlıklı gelişimlerine
katkı sağlamak ve balı kahvaltıda, okulda, sokakta vb. daha kolay ve keyifle
tüketmeleri için tasarlandı. Uçaklar, Mickey Fare’nin Kulüp Evi, Arabalar,
Winnie the Pooh, Periler ve diğer heyecan verici Disney karakterleriyle
süslenmiş Honeybana Balparmak Süzme Çam Balı Serisi, Yerkesik ve Marmaris
yörelerinden derleniyor. 40gr.’lık tekli ambalaj ve 3’lü paketlerde
sunuluyor.
Balparmak
Katla Balla
Balparmak
Katla Balla, balını her zaman yanında taşımak, içeceklerini ve yiyeceklerini
her yerde, kolayca tatlandırmak isteyenler için üretildi. Balparmak Katla
Balla, 18’li, 24’lü, 120’li ambalajlarda sunuluyor.
Balparmak Apitera Kids - Muzlu
Doğal
muz aromasıyla çocuklar için tüketimi zevkli hale getirmeyi amaçlayan Apikids,
arı sütü, bal ve propolis’ten oluşuyor. Cam kavanozlarda tüketiciyle buluşan
Apikids’in, tüm besin öğelerinden maksimum faydayı almak için sabahları
kahvaltıdan önce tüketilmesi veürünün etkilerini görebilmek için 4 – 6 hafta
düzenli olarak kullanılması öneriliyor.
Balparmak Apitera Mix –
Portakallı
Doğal
portakal aromasıyla her yaştan tüketicilerin kullanımına sunulan Apimix’in
içeriğinde arı sütü, bal, polen ve propolis bulunuyor. Cam kavanozlarda
tüketiciyle buluşan Apimix’in, tüm besin öğelerinden maksimum faydayı almak
için sabahları kahvaltıdan önce tüketilmesi ve ürünün etkilerini görebilmek
için 4 – 6 hafta düzenli olarak kullanılması öneriliyor.
Balparmak Apitera Zen
Bal, propolis, zencefil, tarçın, karanfil, karabiber ve limon karışımından
oluşan Apitera Zen sağlıklı yaşama dikkat eden tüketicilere hitap ediyor. Bu
ürün hem easy-snap isimli tek kullanımlık ambalajlarda hem de cam kavanozlarda
tüketicilere sunuluyor.
Apitera Plus Serisi
Sadece eczanelerde sunulan Apitera Plus Serisi, bal
ve diğer arı ürünlerinin dört farklı karışımından oluşuyor:
Balparmak
Apitera Plus – Mix -(Arı Sütü - Bal - Polen - Propolis)
Balparmak
Apitera Plus – Kids - (Arı Sütü - Bal - Propolis)
Balparmak
Apitera Plus – Age - (Arı Sütü - Bal)
Balpaarmak
Apitera Plus – Energy - (Arı Sütü – Bal - Polen)
Balparmak 7’li Piknik
Balparmak
tüketicilere sunduğuyenilikçi ürünlerine bir yenisini ekledi.
“Balparmak 7’li Piknik”, piknik ve benzeri etkinliklerde balın kolayca tüketilmesine olanak sağlıyor. Evde, işyerinde, okulda daha pratik tüketim çözümü arayanların da tercih edebileceği Balparmak piknik boy süzme çiçek ve çam balları, her biri 20 gramlık 7’li setler halinde sunuluyor.
“Balparmak 7’li Piknik”, piknik ve benzeri etkinliklerde balın kolayca tüketilmesine olanak sağlıyor. Evde, işyerinde, okulda daha pratik tüketim çözümü arayanların da tercih edebileceği Balparmak piknik boy süzme çiçek ve çam balları, her biri 20 gramlık 7’li setler halinde sunuluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder